Norsk  English  Deutsch
Helgeland
Steder
Temaer

Nyttig Info

Byer Helgeland

Brønnøysund – kystbyen på Helgeland

Brønnøysund er kystbyen midt i Norge – mellom Lindesnes og Nordkapp – og ligger i Brønnøy kommune sør i Nordland. Brønnøy grenser til Grane og Vefsn i øst og storhavet i vest. Brønnøysund er en idyllisk småby i møtet mellom hav og land og har i århundrer spilt rollen som en sentral og viktig havn på Helgeland. Opprinnelsen til navnet kom av de mange brønnene/kildene som sjøfarende fikk nytte av. Byen vokste fram rundt år 1900 og har i dag ca 5.000 innbyggere.

Brønnøysund er en moderne småby med en attraktiv gjestemarina, anløp av Hurtigruta, flyplass og et godt utbygd servicetilbud.

Sandnessjøen

Sandnessjøen er administrasjonssenteret i Alstahaug kommune, har bystatus, og er kommunikasjonssenter på Helgeland. Her finnes også et moderne sykehus, og flyplass. Sandnessjøen er et knutepunkt for distriktet rundt. En lang kai i en god havn tar imot mange båtanløp, og hurtigruten ankommer hver dag. Turister fra skipene kan se seg rundt i byen, og det er blitt populært for "landkrabbene" å gå om bord og hygge seg med kaffe og tilbehør mens skipene har liggetid midt på dagen.

Mosjøen – byen midt i Norge

Mosjøen er Helgelands eldste by, den nest eldste i Nordland og ligger i Vefsn kommune. Vefsn har ca 13.450 innbyggere hvorav rundt 10.000 bor i Mosjøen. Mosjøen er en musikk- og kulturby. Det arrangeres utallige konserter og forestillinger i løpet av året – alt fra små kafèkonserter til store oppsetninger i byens kulturhus. I den gamle bydelen, Sjøgata i sentrum, finner man kremmerne og håndverkerne. Her er også et mangfold av gallerier og kunstutstillinger. Kafekulturen har også lange tradisjoner i Mosjøen, og særlig var Sjøgata kjent for sine mange kaffebuer.

Mo I Rana

Mo i Rana ligger innerst i Ranfjorden og ved E6 og E12. Mo i Rana er en innfallsport til det spennende Polarsirkellandet. Flyplass, jernbane og 2 europaveier pluss godt utbygd handel og servicetilbud understreker dette.

Mosjøen
Turistinfo Mosjøen
Kommuner kyst - langs Kystriksveien
:Bindal
:Sømna
:Brønnøy
:Vega
:Vevelstad
:Alstahaug
:Leirfjord
:Herøy
:Dønna
:Nesna
     - Hugløya
     - Tomma
:Lurøy
     - Lovund
     - Sleneset
:Træna
:Rødøy
Kommuner innland - langs E6
:Grane
:Hattfjelldal
:Vefsn
:Hemnes
:Rana
Byer
:Brønnøysund
:Sandnessjøen
:Mosjøen
:Mo I Rana